Hírek - CikkekVissza a hírekhez

Áprilisig van Chrome XP-re és Vistára

2015.11.12

Hivatalosan is bejelentette a Google, hogy néhány asztali operációs rendszer támogatását befejezi 2016 áprilisában. A listán a Windows XP mellett meglepetésre a Vista, illetve az Apple OS X három kiadása is szerepel.

 

Néhány hónappal megnyújtja az ígért támogatási ciklust a Windows XP számára a Google. A cég korábban "2015 végéig" ígért friss Chrome-ot a Windows XP számára, ezt az ígéretét tehát tartja tovább a cég, sőt néhány hónappal meg is toldja, egészen 2016 áprilisáig meghosszabbította a keretet. Ez azt jelenti, hogy a továbbra is viszonylag nagyszámú XP-felhasználói bázis még hónapokig kap biztonságosnak számító böngészőt.

Az viszont már új információ, hogy az XP-vel együtt a sokkal frissebb Vista támogatását is kivezeti a vállalat. A Vista hivatalos bővített támogatását a Microsoft 2017 április 11-én zárja le, a Google ehhez képest egy teljes évvel korábban megszűnteti a rendszer támogatását.

Az OS X esetében még szigorúbb a Google. Az Apple (kimondatlanul) az operációs rendszer utolsó három kiadását támogatja hivatalosan, a 10.11 érkeztével így a 10.8-as verzió csúszott ki az ablakból. Ezt leköveti a Chrome-támogatás is, 10.8, 10.7 és 10.6-ra a frissebb böngésző-kiadások már nem lesznek elérhetőek, a felhasználóknak az (ingyenes) frissítést javasolja a Google. Egyébként ez a javaslat a Windows-felhasználókra is áll, a támogatását vesztett operációs rendszert még úgy is veszélyes használni, hogy amúgy a böngésző még hónapokig támogatott.

A rankings.hu adatai szerint egyébként Magyarországon a Windows XP valóságos mélyrepülésbe kezdett az elmúlt évben, a 2014 harmadik negyedévi 20 százalékról 2015 harmadik negyedévre 11 százalékra zuhant (a tortának nem csak az asztali, hanem a mobilos operációs rendszerke is részei).

A hazai adatok egyébként azt is megvilágítják, hogy a Vista támogatását miért szünteti meg a Google - a rendszer teljesen eltűnt a ranglistákról, részesedése messze 1 százalék alá süllyedt. Ezzel egyidőben a Windows 10 viszont már nagyon jól áll, október utolsó hetében 6,5 százalékra nőtt, vagyis itthon már kimondottan sikeresnek számít a Microsoft új operációs rendszere.

A böngésző hagyományosan az egyik legfontosabb (de nem egyetlen!) eleme a webes védekezésnek, így rendkívül fontos, hogy a felhasználó támogatott, rendszeresen frissített böngészőt használjon. Ennek hiányában egy weboldal letöltése is veszélyessé válhat, az ilyen "drive-by" támadások pedig gyakorlatilag teljesen ki tudják szolgáltatni a számítógépet, arra támadók tetszőleges szoftvert (például keyloggert vagy más weboldalakra saját reklámot beszúró alkalmazást) telepíthetnek, mindezt a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül. A támgoatás nélküli rendszert használni is rendkívül veszélyes, ezt támogatás nélküli böngészővel kombinálni még ezen is túlmegy.

(Forrás: hwsw.hu)

Az Notebooksarok Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. A részletekért kattintson ide.

Termékösszehasonlítás

Válasszon ki legfeljebb három terméket az összehasonlításhoz:

Összehasonlítás

1

2

3

HOPPÁ!

A kosara jelenleg üres.
Nézze meg a termékeinket!

HOPPÁ!

A funkció eléréséhez bejelentkezés szükséges!

Kérjük adja meg nevét, a saját és azon ismerősei e-mail címeit, akiknek ajánlani szeretné a terméket.

Az üzeneteket sikeresen elküldtük!

Kérjük adja meg e-mail címét.
A rendszerünk generál egy új jelszót Önnek, amelyet a megadott e-mail címre küld!

Küdés Mégse

Különböző terméktípusok összehasonlítása nem lehetséges!

Mégse hasonlítom össze

Új összehasonlítás

A termék csak megtekintésre van fentartva a rendszerünkbe, így nem lehet megvásárolni!

Bezár

Sikeresen aktiválta a profilját.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Sikeresen aktiválta a rendelését.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Ebben a kategóriában jelenleg nincs akció!

Bezár

Biztos Törölni szeretné a profilját?

Nem

Igen

A tranzakció már is megkezdjük...

Visszahívás

Ha szakértőnk segítségére van szüksége, kérjen visszahívást!

Küldés

FŐOLDALRA

A megadott paraméterekkel nincs a raktárunkba termék!

Bezár  5