Hírek - CikkekVissza a hírekhez

Az M.2 (NGFF) formátum

2015.11.17

Az M.2 (NGFF - Next Generation Form Factor) egy univerzális bővítőhely, mely a Mini PCI Express és az mSATA foglalatok utódjának tekinthető. A formátum a PCI-SIG és a SATA-IO tervezőcsoportjainak közös munkájaként jött létre. A cél egy kompaktabb és rugalmasabb bővítőhely létrehozása volt, mely megfelel a modern kor követelményeinek. Az M.2 a mPCIe kártyahelyhez hasonlóan bármilyen PCI Express kapcsolatot alkalmazó, és a szabványnak megfelelő kártyát képes fogadni, melybe ugyanúgy beletartozik a Wi-Fi vagy a WWAN, mint az SSD.

Az M.2 foglalatba illeszkedő kártyák vékonyabbak, illetve a maguk 22 milliméterével keskenyebbek is mint a korábbi Mini PCIe/mSATA egységek. A hosszúság tekintetében már más a helyzet, ugyanis ez a dimenzió nem egységes. Jelenleg több méretszabványt alkalmaznak, így az M.2 formátumú kártyák 30, 42, illetve szükség szerint akár 60, 80 és 110 milliméter hosszúak is lehetnek, melyek közül a 42 milliméteres (lesz) a legelterjedtebb. A méretet természetesen jelölik is, így például az M.2 2242 típus 22 milliméter széles, és 42 milliméter hosszú, míg az M.2 2280 már 80 milliméteres hosszúsággal bír. Ennek nagy jelentősége van, hisz nem mindegyik alaplap képes fogadni a hosszabb megoldásokat.

Míg a Mini PCIe aljzathoz legfeljebb 1 darab, addig az M.2 slothoz már maximum 4 darab, bármilyen szabványú PCI Express sáv vezethető ki, melyek mellett lehetőség van például USB 2.0/3.0 és SATA 3.0 csatlakozási pontok alkalmazására is.

Utóbbiból kifolyólag egy M.2 formátumú SSD egyaránt csatlakozhat PCI Express, illetve SATA csatolón keresztül is a rendszerhez. A SATA csatoló gyakorlatilag ugyanazt kínálja, mint az mSATA vagy a szabvány alaplapi csatlakozó, ergo ilyen esetben legfeljebb 6 Gbps-os tempó érhető el. A PCI Express ezzel szemben jóval nagyobb elméleti maximális tempót nyújthat, ugyanis négy, a 3.0-s szabványnak megfelelő sáv esetében akár 3940 MB/s-os tempó is elérhető, míg két ilyen sávval értelemszerűen "csak" ennek a fele. Az hogy az adott kártya melyik szabvánnyal operál, már ránézésre megmondható, mivel a SATA-s megoldásokon kettő, míg a PCI Express sávokat alkalmazó SSD-ken egy bevágás van. A mindenkori foglalat természetesen ennek megfelelően van kialakítva.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a PCI Express csatolós megoldások AHCI és NVMe felületen keresztül is kommunikálhatnak a rendszerrel. Bár utóbbi modernebb - amivel előnyösebb is az SSD-k számára - de egyelőre nem igazán elterjedt.


Több hosszúságú kártyát fogadni képes M.2 foglalat az alaplapon

Ugyan az M.2 foglalat esete első látásra nem egyszerű, ugyanakkor kétség nem fér ahhoz, hogy idővel teljesen átveszi a Mini PCIe/mSATA foglalatok szerepét.


Egy mSATA és egy M.2 szabványú SSD [+]

(Forrás: prohardver.hu)

Az Notebooksarok Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. A részletekért kattintson ide.

Termékösszehasonlítás

Válasszon ki legfeljebb három terméket az összehasonlításhoz:

Összehasonlítás

1

2

3

HOPPÁ!

A kosara jelenleg üres.
Nézze meg a termékeinket!

HOPPÁ!

A funkció eléréséhez bejelentkezés szükséges!

Kérjük adja meg nevét, a saját és azon ismerősei e-mail címeit, akiknek ajánlani szeretné a terméket.

Az üzeneteket sikeresen elküldtük!

Kérjük adja meg e-mail címét.
A rendszerünk generál egy új jelszót Önnek, amelyet a megadott e-mail címre küld!

Küdés Mégse

Különböző terméktípusok összehasonlítása nem lehetséges!

Mégse hasonlítom össze

Új összehasonlítás

A termék csak megtekintésre van fentartva a rendszerünkbe, így nem lehet megvásárolni!

Bezár

Sikeresen aktiválta a profilját.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Sikeresen aktiválta a rendelését.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Ebben a kategóriában jelenleg nincs akció!

Bezár

Biztos Törölni szeretné a profilját?

Nem

Igen

A tranzakció már is megkezdjük...

Visszahívás

Ha szakértőnk segítségére van szüksége, kérjen visszahívást!

Küldés

FŐOLDALRA

A megadott paraméterekkel nincs a raktárunkba termék!

Bezár  5