Hírek - CikkekVissza a hírekhez

DLNA minden kapcsolódik

2016.09.02

 

A digitális otthon megteremtésének egyik feltétele, hogy eszközeink gyártótól függetlenül kapcsolatot létesíthessenek egymással. A lassan már hat éve létező DLNA tudja mindazt, amire ehhez szükség lenne, egyelőre mégsem terjedt el.

Vajon ki a hibás mindezért? A felhasználók? Aligha. Sokkal inkább a gyártók, akik még mindig nem ismerték fel, vagy legalábbis tömegesen biztos, hogy nem akarják kihasználni a DLNA-ban rejlő lehetőségeket. Miközben az már többször is elhangzott, hogy egy adott év a Blu-ray vagy a HDTV éve lesz, a digitális otthon valahogyan sohasem került az érdeklődés középpontjába. Persze a nagyobb kiállításokon, például tavaly az IFA-n és idén is a CES-en voltak kiállítók, akik bemutatták ilyen eszközeiket, de véleményünk szerint a digitális otthon koncepciója és vele együtt a DLNA egyelőre nem kapta meg azt a figyelmet, amit érdemelne.

Mi az a DLNA?

A DLNA egy szervezet, amelyet 2003-ban több cég, köztük a Microsoft, a Samsung, a Philips, a Panasonic és Sony keltett életre, akkor még DHWG, azaz Digital Home Working Group néven. A szervezet egy évvel később, 2004-ben változtatta meg nevét Digital Living Network Alliance-re, s azóta az alapítókkal együtt több, mint 240 tagot számlál. Az alapítók célja egy olyan platform létrehozása volt, amely segítségével a szórakoztatóelektronikai eszközök nemcsak, hogy kommunikálhatnak egymással, hanem tartalmat is cserélhetnek. A szórakoztatóelektronikai eszközök kategóriáját persze ehhez kissé tágan kell értelmezni, hiszen nemcsak a tévék, DVD-lejátszók tartoznak a DLNA „vonzáskörzetébe”, hanem fényképezőgépek, mobiltelefonok, számítógépek, PDA-k, sőt, a nyomtatók is. Tulajdonképpen minden olyan termék, amelybe hálózati csatlakozó építhető be.

Eltérő filozófia

A DLNA koncepciója szerint nem a spanyolviaszt kívánta feltalálni, célja csupán annyi volt, hogy a meglévő technológiai megoldásokkal biztosítson összeköttetést. Ennek megfelelően a számítógépes hálózatoknál is használatos LAN-ra, a HTTP-re (és az IP v4.0-ra) valamint az UPnP-re épít. A LAN helyett természetesen WLAN kapcsolatot is használhatunk, az újabb eszközökben akár N-eset is. Sőt, olyan termékek is léteznek, amelyek eleve csak vezeték nélküli összeköttetés létesítésére alkalmasak.

A DLNA egy ún. Interoperabilty Guidelinest, azaz együttműködési iránymutatást ad ki, és frissít rendszeresen, amely jelenleg az 1.5-ös verziónál jár. Ez 2006-ban készült el, de azóta többször módosították. Tartalmazza azokat az előírásokat, amelyeket be kell tartani a gyártóknak, ha szeretnék a DLNA logót használni. Ez többek között vonatkozik az infrastrukturális követelményekre, az adatátvitel létesítéséhez szükséges specifikációkra, valamint arra is, hogy a DLNA eszközöknek mely formátumokkal kell megbirkóznia.

Eszközök, több csoportban

Az ajánlás a hardvereket több csoportba osztja, a legfontosabbak a médiaszerverek, a médialejátszók, a rendererek illetve a kontrollerek. Ezeket az angol elnevezések alapján (Digital Media Server, Digital Media Player, Digital Media Renderer, Digital Media Controller) DMS, DMP, DMR és DMC eszközöknek is nevezik. Az elnevezések utalnak arra, hogy az adott csoportba tartozó eszközök mire használhatók, viszont egy-egy hardver akár több csoportba is tartozhat. Egy tévé lehet például DMP és DMR, egy digitális set-top-box lehet DMS, DMR és DMC, míg a PC, a mobiltelefon vagy a PDA akár valamennyi csoportba is beletartozhat. A kategóriák teljes listája megtalálható a DLNA honlapján – ugyanitt a kompatibilis eszközökre is rákereshetünk.

 

A DLNA nem definiál új formátumokat, azonban azt előírja, hogy a berendezéseknek mely tartalmat kell tudniuk kötelezően feldolgozni. Eszerint az MPEG-2, az LPCM és a JPEG kötelező, míg – többek között – a GIF, TIFF, MP3, WMA, AC3, AAC, MPEG-4/H.264, WMA9 opcionális. A berendezéseknek amellett, hogy a kötelező formátumokat lejátsszák, képesnek kell lenniük arra, hogy az opcionális formátumokat továbbítsák.

Mindez a gyakorlatban

A DLNA legnagyobb előnye az, hogy a kompatibilis eszközök mindenféle konfiguráció nélkül megtalálják egymást a hálózaton, illetve, hogy az adatcsere mellett esetenként vezérelni is képesek egymást – s mindezt természetesen márkától függetlenül. A fényképezőgépről például néhány gombnyomással a NAS-ra tudjuk küldeni a legfrissebb képeket, a tévé távirányítójával pedig nemcsak a fényképezőgéppel készített képeket nézhetjük meg, hanem azokat is, amelyeket a mobiltelefonon, a PC-n vagy a NAS-on tárolunk. Természetesen ugyanez a videókra és zenékre is vonatkozik. A mobiltelefont, a PDA-t vagy a DLNA-s távirányítót használhatjuk arra is, hogy segítségével a NAS-ról vagy a PC-ről a képeket/zenéket/videókat a tévére küldjük. S még az sem szükséges, hogy a fenti példákban szereplő eszközök egy szobában legyenek.

DLNA 1.5

Minden mindennel összekapcsolható

Amint korábban már említettük, a DLNA meglévő technológiákra alapoz; a tartalom böngészése az UPnP segítségével, az adatok továbbítása pedig HTTP protokoll segítségével történik.

A DLNA legnagyobb gondja pillanatnyilag az, hogy egyelőre csak akkor használhatjuk ki a benne rejlő lehetőségeket teljesen, ha a szórakoztatóelektronikai rendszerünket valamilyen módon PC-re (vagy NAS-ra) építettük, mert egyelőre kevés az olyan, a szó klasszikus értelmében vett szórakoztatóelektronikai masina, amely DLNA szerverként is működik. Ugyanakkor a lejátszók (DMP-k) között is kevés olyan akad, amelyik a PC-s formátumokkal gond nélkül megbirkózna. Végezetül pedig eleve sok felhasználó idegenkedik attól, hogy a PC-t minden egyes mozizáshoz bekapcsolja, főleg, ha a DLNA csak extra szoftverek telepítése és konfigurálása után lesz működőképes.

Új funkciók

A DLNA legújabb változata az 1.5-ös verziószámot viseli, noha 2006-os bevezetése óta többször frissítették már, legutóbb tavaly decemberben. Ekkor került be az Interoperability Guidelinesba az N-es WiFi, a titkosított kapcsolat és a H.264, illetve néhány új képesség, többek között a menüfunkciók megosztása, vagy a Play to, Print to opciók.
A sok szempontból megváltóként emlegetett Windows 7 a Windows Media Player 12-vel karöltve a DLNA legfrissebb változatát támogatja majd, így természetesen a Play to és Print to parancsokat is tartalmazni fogja – elsőként a világon.
A Windows 7-tel - és ez benne a legjobb - mindenféle konfiguráció illetve plusz program telepítése nélkül kihasználhatjuk majd a DLNA 1.5 előnyeit. E két „parancs” a WMP 12-n belül a felugró menübe épül be, segítségükkel valóban csak egyetlen kattintás lesz az adott multimédiás tartalmat a tévére, hangfalra, XBOX-ra, nyomtatóra, stb. küldeni. A Microsoft ígérete szerint a kompatibilitás miatt sem kell aggódnunk, mert ha egy olyan eszközre küldünk mondjuk egy DivX-es videót, amely azt nem tudja feldolgozni, akkor a WMP 12 automatikusan és valós időben átkódolja a tartalmat – például WMP-be.

Habár egyelőre alig van olyan „célpont”, amelyekre mehet is a tartalom, ez a nagyobb tévégyártók tavaszi, vagy legkésőbb őszi termékváltásnál szinte biztos, hogy megváltozik majd – ez pedig nem kis lökést adhat a DLNA ismertségének.

Mikorra lesz népszerű?

A DLNA jó ideje köztünk van, mégis, jó eséllyel a Windows 7 megjelenéséig és elterjedéséig várnunk kell arra, hogy igazán meginduljon a szekere. A kis logó, amelyet egyelőre legfeljebb az igazi kockafejek vesznek észre, ekkor változhat igazi, keresett „fícsörré”. A DLNA a tervek szerint addigra egy újabb logóval is megjelenik majd, amelyeket azok a készülékek kapnak meg, amelyek a Play to/Print to funkciókat is ismerik.

Piaci elemzések 2013-ra 250 millió hálózati interfésszel szerelt szórakoztatóelektronikai eszköz értékesítését várják, ezek többsége valószínűleg DLNA-s lesz. Ha a gyakorlatban is érvényesül majd (és nem látjuk okát annak, hogy miért ne így legyen), hogy egy márkától, eszköztől és platformoktól független kapocs jön létre eszközeink között, néhány éven belül a digitális otthon és a DLNA életünk szerves részévé válhat.

(Forrás: geeks.hu)

Az Notebooksarok Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. A részletekért kattintson ide.

Termékösszehasonlítás

Válasszon ki legfeljebb három terméket az összehasonlításhoz:

Összehasonlítás

1

2

3

HOPPÁ!

A kosara jelenleg üres.
Nézze meg a termékeinket!

HOPPÁ!

A funkció eléréséhez bejelentkezés szükséges!

Kérjük adja meg nevét, a saját és azon ismerősei e-mail címeit, akiknek ajánlani szeretné a terméket.

Az üzeneteket sikeresen elküldtük!

Kérjük adja meg e-mail címét.
A rendszerünk generál egy új jelszót Önnek, amelyet a megadott e-mail címre küld!

Küdés Mégse

Különböző terméktípusok összehasonlítása nem lehetséges!

Mégse hasonlítom össze

Új összehasonlítás

A termék csak megtekintésre van fentartva a rendszerünkbe, így nem lehet megvásárolni!

Bezár

Sikeresen aktiválta a profilját.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Sikeresen aktiválta a rendelését.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Ebben a kategóriában jelenleg nincs akció!

Bezár

Biztos Törölni szeretné a profilját?

Nem

Igen

A tranzakció már is megkezdjük...

Visszahívás

Ha szakértőnk segítségére van szüksége, kérjen visszahívást!

Küldés

FŐOLDALRA

A megadott paraméterekkel nincs a raktárunkba termék!

Bezár  5