Hírek - CikkekVissza a hírekhez

Ellátási nehézségekkel küzd az Intel

2018.09.11

A kereskedők már el is kezdték emelni az érintett processzorok árait.

Úgy néz ki, hogy az Intel ellátási nehézségekbe futott, ami bizonyos szempontból várható volt, hiszen a vállalat majdnem mindent a 14 nm-es eljárásán készít. Ez viszont nem ad akkora gyártókapacitást, hogy a cég minden igényt le tudjon fedni. A legnagyobb problémát valószínűleg az új vezérlőlapkák jelentik, ugyanis ezek is 14 nm-re lettek tervezve, és elsődlegesen azt a felszabadult gyártókapacitást használták volna, amely a 10 nm-es node-ra tervezett lapkák kiadásával állt volna elő. A 10 nm-es gyártástechnológia azonban késik, így gyakorlatilag az Intelnek nincs más választása, mint a 14 nm-es kapacitást használni, de ez az egyre több típusú lapka mellett lassan kevés lesz.

Tom's Hardware feltérképezte a piacot, és úgy vették észre, hogy a kereskedők már el is kezdték emelni az érintett processzorok, ezen belül is az asztali Core i5-8400, i5-8500, i5-8600 és i7-8700 árát. Ezek 182, 192, 213 és 303 dolláros listaáron kerültek forgalomba, most viszont leginkább rendre 200, 210, 230 és 340 dollár fölött vihetők haza. A Core i7-8700K ráadásul több helyen elérhetetlen, akár huzamosabb ideje.

Valószínű, hogy az Intel leginkább a nagy nyereséggel eladható lapkákat helyezi majd előtérbe, természetesen azután, hogy az OEM partnerek igényeit kiszolgálták. Az ellátási probléma tehát leginkább a végfelhasználói piacot fogja érinteni, ahol a felhasználók önállóan rakják össze a számítógépeiket, mivel a gyártópartnerekkel jellemzően eléggé kötött szerződések vannak, amelyekben az Intelnek kötelező tartani a vállalásait, különben anyagi kárpótlást kell biztosítani az adott cégnek. A végfelhasználói piac ennél sokkal szabadabb, itt maximum kevés lesz az elérhető termék az adott boltokban, ami nyilván az áremelések legfőbb indikátora.

Bár üzletileg biztosan hasznos, de nem sokat segít az sem az Intelnek, hogy az Apple tőlük rendeli a telefonjaikba szerelt XMM 7560-as modemet, amit szintén 14 nm-es node-on gyártanak, és mindenképpen prioritást élvez a dobozos processzorokkal szemben.

Mindezektől függetlenül a kapacitáshiányt a főbb partnerek is megérezhetik, ugyanis Jason Chen, az Acer vezetője a DigiTimes számára azt nyilatkozta, hogy a globális PC-piac az év további részében felfuthat, nyilván köszönhetően az ünnepi szezonnak, így az Intel 14 nm-es processzorainak szűkös kínálata a gyártópartnerek számára is nehézséget fog okozni.

 

Az Notebooksarok Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. A részletekért kattintson ide.

Termékösszehasonlítás

Válasszon ki legfeljebb három terméket az összehasonlításhoz:

Összehasonlítás

1

2

3

HOPPÁ!

A kosara jelenleg üres.
Nézze meg a termékeinket!

HOPPÁ!

A funkció eléréséhez bejelentkezés szükséges!

Kérjük adja meg nevét, a saját és azon ismerősei e-mail címeit, akiknek ajánlani szeretné a terméket.

Az üzeneteket sikeresen elküldtük!

Kérjük adja meg e-mail címét.
A rendszerünk generál egy új jelszót Önnek, amelyet a megadott e-mail címre küld!

Küdés Mégse

Különböző terméktípusok összehasonlítása nem lehetséges!

Mégse hasonlítom össze

Új összehasonlítás

A termék csak megtekintésre van fentartva a rendszerünkbe, így nem lehet megvásárolni!

Bezár

Sikeresen aktiválta a profilját.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Sikeresen aktiválta a rendelését.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Ebben a kategóriában jelenleg nincs akció!

Bezár

Biztos Törölni szeretné a profilját?

Nem

Igen

A tranzakció már is megkezdjük...

Visszahívás

Ha szakértőnk segítségére van szüksége, kérjen visszahívást!

Küldés

FŐOLDALRA

A megadott paraméterekkel nincs a raktárunkba termék!

Bezár  5