Hírek - CikkekVissza a hírekhez

Felejtsd el a Wi-Fi ac-t: Itt a 10x gyorsabb utód!

2016.03.03

Nagyjából az N-szabvány megjelenésére tehető az, amikor az adatátviteli sebesség megszűnt a WLAN legfontosabb paraméterének lenni. A 300-450 Mbit/s már minden átlagfelhasználónak elegendő hétköznapi netes kapcsolathoz, sőt, a legtöbbeknek még a 150 Mb/s sem szűk keresztmetszet. Persze a fejlesztés nem állt meg, sőt, még csak most kapcsoltak rá a cégek igazán, hiszen szigorúan nézve az ac szabvány még csupán 1 éves.

Kezdetleges routerek a piacon

A Wi-Fi ac szabványra óriási szüksége volt a gyártóknak, olyannyira, hogy meg sem várták, amíg a Wi-Fi Alliance véglegesíti a szabványt, és már a szabványtervek alapján elkészítették eszközeiket. Ez a Wi-Fi 802.11 ac draft, amely még messze volt a végleges állapottól akkor, amikor már kompatibilis routert tudtunk vásárolni a boltban. Például ott a Buffalo, akinek már 2012-ben piacon volt ac-s routere!
Mindezek ellenére a nagyobb sebesség és hatótávolság, valamint a stabilitás is megvolt, még az 1,3 Gb/s-ra történt sebességbeli ugrás is impozáns volt, de látva azt, hogy most hol tart a szabvány, ez még csak a kezdet.

 

Felejtsd el a Wi-Fi ac-t: Itt a 10x gyorsabb utód! 1
Még 1,5 évet kellett várni a végleges 802.11ac szabványra, de routert már ekkor készítettek hozzá

 

802.11 ac és ax: Wi-Fi a jövőből

2013 nyarán végleges lett az ac szabvány, így lehetőség nyílt a következő generációs eszközök elkészítésére. Nem újdonság, hogy a második hullámban az ac szabvány 5 GHz-en üzemel, viszont az hatalmas előrelépés, hogy az eddigi 40 helyett 160 MHz-es csatorna-összekapcsolással őrült sebességekre lehet kapcsolni anélkül, hogy a stabilitás vagy lefedettség sérülne. Az új generációnál a cél a 7 Gb/s, ami még a legerősebb ac-hez viszonyítva is óriási ugrás. Újdonság a MU-MIMO, ami a Multi-User Multiple I/O Output rövidítése – ezzel többféle eszköz felé többféle jelet képes küldeni a router egymással párhuzamosan. Persze a 7 Gb/s elméleti, fizikai sávszélesség, a valóságban ennél azért kisebb adatátviteli sebességekre számítsunk.

 

Felejtsd el a Wi-Fi ac-t: Itt a 10x gyorsabb utód! 2
Az 1750-es adat csak játék a számokkal: ez igazából 1300+450 Mbps, hiszen dual-band routerről van szó


És aki azt hiszi, a 7 Gb/s már túlzás, most kapaszkodjon meg – ez csak egy kis állomás. Már javában folyik a 802.11 ax fejlesztése, amelynél nagyjából 4x-es gyorsulást várnak a fejlesztők. A gyakorlatban a Huawei laborjaiban már most sikerült 5 GHz-es kapcsolaton 10,53 Gb/s-os, stabil adatátvitelt mérni.

 

Felejtsd el a Wi-Fi ac-t: Itt a 10x gyorsabb utód! 3

 

Messze még a váltás

 

Az új generációs 802.11 ac szabványra épülő routerekre még 2015-ig várnunk kell és még onnantól számítva is nagyon lassú elterjedésre lehet számítani. Ha jobban megnézzük, sok háztartásban mind a mai napig tökéletesen elégedettek a Wi-Fi g/n (-lite) szabványok sebességével, ráadásul a legtöbb mobil eszköz nem is támogat ennél jobb adatkapcsolati szabványt, így a teljes váltáshoz még egészen biztosan évekre lesz szükség. Mondjuk 4-5 évre, és akkor 2019-ben megérkezhet a 802-11ax – legalábbis a Wi-Fi Alliance ekkorra ígéri a végleges szabványt. Persze a hírek már most arról szólnak, hogy a gyártók nem várnak 4-5 évet és már 2016-ban kiadják ax-es routereiket félkész szabványra építkezve.

(Forrás: pcworld.hu)

Az Notebooksarok Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. A részletekért kattintson ide.

Termékösszehasonlítás

Válasszon ki legfeljebb három terméket az összehasonlításhoz:

Összehasonlítás

1

2

3

HOPPÁ!

A kosara jelenleg üres.
Nézze meg a termékeinket!

HOPPÁ!

A funkció eléréséhez bejelentkezés szükséges!

Kérjük adja meg nevét, a saját és azon ismerősei e-mail címeit, akiknek ajánlani szeretné a terméket.

Az üzeneteket sikeresen elküldtük!

Kérjük adja meg e-mail címét.
A rendszerünk generál egy új jelszót Önnek, amelyet a megadott e-mail címre küld!

Küdés Mégse

Különböző terméktípusok összehasonlítása nem lehetséges!

Mégse hasonlítom össze

Új összehasonlítás

A termék csak megtekintésre van fentartva a rendszerünkbe, így nem lehet megvásárolni!

Bezár

Sikeresen aktiválta a profilját.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Sikeresen aktiválta a rendelését.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Ebben a kategóriában jelenleg nincs akció!

Bezár

Biztos Törölni szeretné a profilját?

Nem

Igen

A tranzakció már is megkezdjük...

Visszahívás

Ha szakértőnk segítségére van szüksége, kérjen visszahívást!

Küldés

FŐOLDALRA

A megadott paraméterekkel nincs a raktárunkba termék!

Bezár  5