Hírek - CikkekVissza a hírekhez

Miért jó és miért rossz nekünk az új USB-C szabvány?

2015.05.27

Az Apple egy szál USB-C portja miatt többekben felmerül a kérdés: most akkor mit is kezdjenek az új géppel. A MacBook az első gép, ami a 2014 augusztusában véglegesített szabványt használja, ami ráadásul nem csak egyféleképpen dugható be.

usbc_macbook

Azon felül, hogy ezen keresztül kapja a delejt gépünk (akár 100 wattig és 20 voltig), az USB-C képes a DisplayPort jelek továbbítására is, így bármikor csatolhatunk vele monitort is. Adatátvitelre az USB 3.1 szabványt használja, amivel itt akár 5gbps sebesség is kivitelezhető, ráadásuul a DP mellett támogatja a HDMI és VGA szabványokat is. Energiaátvitel szempontjából kétirányú, tehát ezen keresztül veheti fel a töltést a MacBook, de ezen keresztül akár tölthet is más, rákötött eszközöket is.

Az USB-C a standard USB-A csatolófelület továbbfejlesztett verziója, ami nem csak, hogy nagyobb adat- és energiaátvitelre képes, de a Lightninghoz hasonlóan ezt sem lehet rosszul bedugni. Persze a lehetőségek mögött azért ott sorakozik pár kellemetlenség is. Először is drága adaptereket kell vennünk az amúgy sem túl olcsó géphez, ráadásul hozzá is kell szoknunk az új felálláshoz. Ennek ellenére az USB-C használata nagy előrelépés, hiszen egy rakás új lehetőséget hoz magával mind a szabvány sokrétű felhasználhatósága, mind átviteli képességei miatt.

Ezzel együtt az USB-C az első nem saját töltési rendszer, amivel az Apple valaha előrukkolt. Eddig ott volt a MagSafe és az iOS eszközök Lightning csatlakozója – mindkettőt az Apple tervezte, szoros irányítást lehetővé téve azzal kapcsolatban, hogyan használják a szabványokat, ráadásul licenszelhették külsős gyártóknak jó pénzért. Bár az új USB sztenderdre váltással ezeket a bevételeket nyilván elengedik, de ezzel egy nagyságrenddel több potenciális kiegészítőnek nyitnak szabad utat. Olyanoknak is, amilyenek eddig nem voltak kaphatóak.

Az új USB szabvány jövője mindenképpen fényes, de az early adopterek minden nyűge ezt sem fogja elkerülni. Hiába érhetőek el adapterek, ha mindegyiken csak egy USB-C port van, így lehetetlenné válik pl. egyszerre tölteni és az első, már megjelent USB-C hordozható merevlemezeket vagy pendriveokat használni. Nyilván erre is lesznek megoldások, de addig fájdalmasan hosszú hónapokat kell végigszenvedni a ki-behúzogatással. Viszont ne legyenek kétségeink, az Apple-t hamarosan cégek tucatja követi az úton és jövő ilyenkorra már tele lesz a piac USB-C-s gépekkel, pendriveokkal és egyéb tartozékokkal.

(Forrás: ihungary.hu)

Az Notebooksarok Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. A részletekért kattintson ide.

Termékösszehasonlítás

Válasszon ki legfeljebb három terméket az összehasonlításhoz:

Összehasonlítás

1

2

3

HOPPÁ!

A kosara jelenleg üres.
Nézze meg a termékeinket!

HOPPÁ!

A funkció eléréséhez bejelentkezés szükséges!

Kérjük adja meg nevét, a saját és azon ismerősei e-mail címeit, akiknek ajánlani szeretné a terméket.

Az üzeneteket sikeresen elküldtük!

Kérjük adja meg e-mail címét.
A rendszerünk generál egy új jelszót Önnek, amelyet a megadott e-mail címre küld!

Küdés Mégse

Különböző terméktípusok összehasonlítása nem lehetséges!

Mégse hasonlítom össze

Új összehasonlítás

A termék csak megtekintésre van fentartva a rendszerünkbe, így nem lehet megvásárolni!

Bezár

Sikeresen aktiválta a profilját.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Sikeresen aktiválta a rendelését.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Ebben a kategóriában jelenleg nincs akció!

Bezár

Biztos Törölni szeretné a profilját?

Nem

Igen

A tranzakció már is megkezdjük...

Visszahívás

Ha szakértőnk segítségére van szüksége, kérjen visszahívást!

Küldés

FŐOLDALRA

A megadott paraméterekkel nincs a raktárunkba termék!

Bezár  5