Hírek - CikkekVissza a hírekhez

Nvidia-ellencsapás: árversenyt hozhat a GeForce GTX 1060

2016.07.12

Bejelentette a középkategória felső részét célzó GeForce GTX 1060 videokártyát az Nvidia. Az új termék árversenyt hozhat a 200-250 dolláros árszegmensben, melybe épp a közelmúltban érkezett meg a Radeon RX 480.

Ahogy arra már néhány napja számítani lehetett, megérkezett a GeForce GTX 1060 a zöldek népkártyája. Az Nvidia tegnap hivatalos közleményben részletezte a grafikus gyorsító paramétereit, melyek egyeznek a korábban kiszivárgott adatokkal. A középkategória felső részét célzó videokártya nagyjából a GTX 980 teljesítményét hozhatja, ezzel együtt pedig jó eséllyel állíthat erős konkurenciát az AMD Radeon RX 480-nak.

A GTX 1060 természetesen már Pascal alapokra épül, a GP106-os GPU pedig a korábbi receptet követi, a GTX 1070 és 1080-on található GP104-et felezte meg, majd egészítette ki néhány helyen az Nvidia. A CUDA-magok száma ezzel 1280 darabra, a textúrázó egységek mennyisége pedig 80-ra feleződött. Ezzel szemben a backend rész már csak 25 százalékos fogyókúrát kapott, így a ROP-ok (Render Output Pipeline) számát 48-ra, a memóriabusz szélességét pedig 192 bitre vágták vissza. A gyári specifikációk szerint utóbbihoz 8 GHz-es GDDR5 memória kapcsolódik 6 gigabájtos összkapacitással, de a partnerek akár 3 gigabájtos verziót is kiadhatnak majd, olcsóbban.

Ennek hála a GTX 1060 elődjénél több mint 70 százalékkal magasabb (192GB/s) memória-sávszélességet kínál, a GTX 960 ugyanis csupán 112GB/s-os maximális elméleti értékre képes 128 bites memóriabuszával. A 48 ROP ugyancsak nagy, 50 százalékos ugrást jelent az elődhöz viszonyítva, ami elsősorban a nyers pixel-áteresztőképességben mutatkozhat meg.

A GPU órajele a korábban bemutatott Pascal grafikus processzorok értékeinek megfelelően magas, az alapórajelet ugyan egyelőre homály fedi, de a turbó frekvencia (boost clock) 1700 MHz-es, ami 1500-1600 MHz-es alapórajelet sejtett. A kártya TDP-je pontosan megegyezik a közvetlen előd GTX 960 mutatójával, tehát az újdonságra is 120 wattos maximális fogyasztási értéket adott meg az Nvidia, a kártyákhoz pedig így akár egyetlen 6 tűs PCIe tápcsatlakozó is elég lehet.

A GP106 kódnevű GPU a korábban napvilágot látott GP100 és GP104-hez hasonlóan a TSMC 16 nanométeres FinFET+ gyártástechnológiáján készül. A lapka pontos területe egyelőre nem ismert, de a GP104 314 mm2-es értékéből kiindulva 170-180 mm2-es méretre lehet számítani. A paraméter a gyártási költségek szempontjából fontos, ugyanis a közvetlen konkurens Radeon RX 480-on található Ellesmere (Polaris 10) területe nagyobb, 232 mm2. A GeForce olcsóbb előállítás mellett szól még a szűkebb, 192 bites memóriabusz is, az AMD kártyája ugyanis 256 bites vezérlőt alkalmaz.

A vásárlók számára ennél fontosabb a számítási teljesítmény és az árazás. A nyers teljesítményadatok alapján a GTX 1060 eméleti maximális sebessége 4,4 TFLOPS, ami a közvetlen előd GTX 960 értékénél bő 80 százalékkal nagyobb, a GTX 980 adatánál pedig csupán 12 százalékkal alacsonyabb. Utóbbi azért fontos, mert az Nvidia ígérete szerint a GTX 1060 a korábbi csúcskártya teljesítményét produkálja majd. Utóbbi valószínűleg erősen alkalmazás-, illetve játékfüggő lesz, a legújabb GeForce várhatóan a GTX 970 és a GTX 980 között fog táncolni, hol az egyikhez, hol pedig a másikhoz közelebb.

A Radeon RX 480-hoz viszonyított különbséget egyelőre nem könnyű megjósolni, az AMD borítékolhatóan jobb compute képességekkel, illetve nagyobb memória-sávszélességgel rendelkezik, miközben a sok esetben döntő fontosságú ROP-ok számában 50 százalékkal elmarad a GTX 1060 értékétől. Emellett még a GeForce felé billenti a mérleget a 20 százalékkal alacsonyabb TDP érték, az RX 480 ugyanis 150 wattos fogyasztási mutatóval rendelkezik.

Az Nvidia 250 dolláros ajánlott végfelhasználói árat adott meg partnereinek azok egyedi kivitelezésű termékeire, a saját tervezésű "Founders Edition" referenciakártya pedig 300 dollárért rendelhető majd a cég webshopjából, a készlet erejéig. Eközben a Radeon RX 480 4 gigabájtos verziója 200 dollártól indul, a 8 gigabájtos modellért pedig 240 dollárt kérnek az amerikai webshopok (nettó árak). A 6 gigabájt memóriával szerelt GeForce GTX 1060 így 10 dollárral lő az utóbbi fölé, de hogy ezt a felárat pontosan mennyire éri meg az új GeForce, az csak július 19-én derülhet ki, ugyanis ekkor láthatnak napvilágot az első tesztek, illetve ezzel párhuzamosan a kártyák forgalmazása is megkezdődhet.

(Forrás: hwsw.hu)

 

Az Notebooksarok Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. A részletekért kattintson ide.

Termékösszehasonlítás

Válasszon ki legfeljebb három terméket az összehasonlításhoz:

Összehasonlítás

1

2

3

HOPPÁ!

A kosara jelenleg üres.
Nézze meg a termékeinket!

HOPPÁ!

A funkció eléréséhez bejelentkezés szükséges!

Kérjük adja meg nevét, a saját és azon ismerősei e-mail címeit, akiknek ajánlani szeretné a terméket.

Az üzeneteket sikeresen elküldtük!

Kérjük adja meg e-mail címét.
A rendszerünk generál egy új jelszót Önnek, amelyet a megadott e-mail címre küld!

Küdés Mégse

Különböző terméktípusok összehasonlítása nem lehetséges!

Mégse hasonlítom össze

Új összehasonlítás

A termék csak megtekintésre van fentartva a rendszerünkbe, így nem lehet megvásárolni!

Bezár

Sikeresen aktiválta a profilját.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Sikeresen aktiválta a rendelését.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Ebben a kategóriában jelenleg nincs akció!

Bezár

Biztos Törölni szeretné a profilját?

Nem

Igen

A tranzakció már is megkezdjük...

Visszahívás

Ha szakértőnk segítségére van szüksége, kérjen visszahívást!

Küldés

FŐOLDALRA

A megadott paraméterekkel nincs a raktárunkba termék!

Bezár  5