Hírek - CikkekVissza a hírekhez

Office 2013 - ez már egy más iroda!

2015.05.14

Az Office 2013 új korszakot nyithat az irodai programcsomag történetében. A webes szolgáltatások hangsúlya, a több képernyő és felhasználási mód támogatása, valamint az előfizetéses modell csupa olyan újdonság, amire érdemes odafigyelni.

Az Office 2013 bőven tartogat érdekes újdonságokat. Talán a legfontosabb, hogy a Microsoft, úgy tűnik, végleg elkötelezte magát a szolgáltatásként kínált irodai programcsomag mellett, a felhő nagyszínpados lett. Legalábbis jelzés értékű, hogy majd minden fórumon az office.com/preview oldalról letölthető streamelt megoldásukat kommunikálják, miközben a hagyományos telepítőt mondhatni fű alatt jelentették meg. Vélhetően így akarják tesztelni új megoldásukat, valamint e módon szeretnék felhívni az emberek figyelmét arra, hogy nem feltétlenül kell az Office beszerzéséhez elzarándokolni egy kiskereskedőhöz, mikor pár kattintással elő is lehet fizetni arra.

 

 
office-2013_screenshot_20120903115254_2_nfh.jpg
Nagyításhoz kattintson a képre.Ezen ok miatt egyébként a tesztelők hamar zavarba jöhettek, hiszen az Office 2013 helyett egy öt licencet tartalmazó Office 365 Home Premium Preview változattal találkozhattak. Az elnevezés eddig a havidíjas Exchange, SharePoint, Lync csomagot takarta, amelynek a drágább változatában már ott szerepelt a kliens oldali programok ingyenes letöltése is. Az új megjelenéssel a hangsúly megváltozhat, mivel az emberek zöme a 365-öt főként a Word, az Excel és például a PowerPoint miatt fogja ismerni, nem a szerveroldali megoldások miatt. Persze a drágább csomagokban azok is benne lesznek, így a redmondiak körmönfont módon átköltöztetik majd az embereket a felhőbe.
 

Háttértár, felhő? MindegyAz Office 365 előfizetéshez ugyanis rögtön szükség van egy Microsoft azonosítóra (régi nevén Live ID), amely a Windows 8-ban is hangsúlyos elem. Azt a telepített alkalmazások (a rajt után a maces szoftverek is a csomag részei lesznek) megjegyzik és használják, hiszen így tudja a Microsoft ellenőrizni, hogy valakinek aktív-e az előfizetése vagy sem. Ez igazából csak egy bürokratikus elem, amelynél sokkal izgalmasabb előnyök is vannak. A Microsoft azonosítót használva egyrészt a mentés helyénél nem a saját merevlemezünk lesz az alapértelmezett, hanem a SkyDrive, a szoftvercég tárhelyszolgáltatása.

 

 
office-2013_screenshot_20120903115255_3_nfh.jpg
Nagyításhoz kattintson a képre.Ez igazából csak jelképes húzás, ám a Windows 8 felhasználói vélhetően gyakran fogják választani. A webes tárhely segítségével ugyanis mindig velük lehetnek dokumentumaik, azokat bármely eszközről elérhetik, és egyúttal a biztonsági mentéssel sem kell foglalkozniuk. Az elegendő hely érdekében a Microsoft minden Office felhasználót plusz 20 GB extra tárhellyel jutalmaz, plusz egy SkyDrive Pro klienssel, ami valójában a SharePoint szinkronizáló eszközét fedi, így az inkább a céges felhasználók számára lehet érdekes. A webes háttértár közbeékelésével ezen felül plusz funkciókat is kapunk: a Windows 8-hoz hasonlóan azon keresztül szinkronizálhatjuk Office beállításainkat, valamint a Microsoft fiókba becsatornázott közösségi oldalak is rögtön a rendelkezésünkre állnak.

Amit eddig leírtunk, az a hagyományos, azaz a dobozos Office 2013-ra is érvényes (amit elhelyeztünk a mellékletünkön), csak esetében a telepítés után még offline üzemmódban működnek a kliensek, ám amint megadjuk a Microsoft fiókunkat, ez megváltozik, és mindezen jóságból mi is részesülhetünk. Pár dolog azonban csak az előfizetőknek adatott meg.

 

 
office-2013_screenshot_20120717070157_2_nfh.jpg
A Click-to-Run egyedi telepítőt kínál mindenkinekAz egyik az Office alkalmazások streamelése, amelynek segítségével az Office webes felületén keresztül egy ideiglenes szerkesztőt kérhetünk egy idegen gépre, amely mindaddig jelen van, míg be nem zárjuk a dokumentumot (mondjuk egy PowerPoint prezentációt).   Egészen addig, és nem tovább. Így nem kell minden esetben a telepítéssel bajlódnunk, hála az App-V és Click-to-Run alkalmazás-virtualizációs megoldásoknak. Ezen felül, mivel előfizetéses modellről beszélünk, a következő Office megjelenésével nem kell majd a vásárlással foglalkoznunk, hiszen automatikusan frissül. Amennyiben a redmondiak elhagyják a dobozos verziót, ez akár gyakoribb frissítést is jelenthet. S végezetül a havi 60 perces ingyenes Skype kreditről se feledkezzünk meg, mivel biztosan lesznek olyanok, akiknek ez számíthat nyomós érvként az előfizetés megkötésekor.

 

 
office-2013_screenshot_20120717070214_2_nfh.jpg
Nagyításhoz kattintson a képre.Amit eddig leírtunk, az az Office 365 Home Premiumra vonatkozott, amely mellett három előfizetési csomag áll majd az üzleti felhasználók rendelkezésére. A kisvállalkozásoknak szánt Small Business Premium az alapcsomagon túl rendelkezik professzionális e-mail (Exchange Online), megosztott dokumentumtár (SharePoint Online) és HD telekonferencia (Lync Online) szolgáltatással, illetve 10 licencet tartalmaz. A maximálisan 25 felhasználót kezelő – mindenki öt licenccel rendelkezik – ProPlus az előbbieken túl az InfoPath és a Lync telepíthető kliensét is tartalmazza, míg az Enterprise változat még több licencet és még fejlettebb felügyeleti képességeket fog tartalmazni.
 

A Windows RT rejtélyeA dobozos Office 2013 és az előfizetéses Office 365 mellett lesz egy harmadik változat is, az Office on Windows RT, amely nevéből adódóan a Windows 8-as táblagépeken lesz előtelepítve. Erről a variánsról egyelőre nem sokat lehet tudni, csak annyit, hogy a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote klienseket fogja tartalmazni. Hogy miként, az rejtély, aminek feloldásában korábbi kérdésünkre sem adtak sok támpontot a Microsoft hazai szakemberei.

 

 
office-2013_screenshot_20120903115144_4_nfh.jpg
Nagyításhoz kattintson a képre.

 

A probléma az, hogy WinRT-s változat csak a OneNote-hoz és a Lynchez készült, míg a többi program a Win32 alrendszeren fut. Azaz két út képzelhető el. Vagy butított alkalmazások lesznek, vagy a Windows RT rendszerek rendelkezni fognak egy olyan Win32 – talán virtualizált – modullal, ami a hátteret adja. Jelenleg ez utóbbi lehetőség tűnik valószínűnek, hiszen az új Office alkalmazások egyrészt tartalomfogyasztási képességekkel gazdagodtak, másrészt helyet kapott bennük egy Touch üzemmód, ami az érintéses vezérlést segítheti.

(Forrás: computerworld.hu)

Az Notebooksarok Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. A részletekért kattintson ide.

Termékösszehasonlítás

Válasszon ki legfeljebb három terméket az összehasonlításhoz:

Összehasonlítás

1

2

3

HOPPÁ!

A kosara jelenleg üres.
Nézze meg a termékeinket!

HOPPÁ!

A funkció eléréséhez bejelentkezés szükséges!

Kérjük adja meg nevét, a saját és azon ismerősei e-mail címeit, akiknek ajánlani szeretné a terméket.

Az üzeneteket sikeresen elküldtük!

Kérjük adja meg e-mail címét.
A rendszerünk generál egy új jelszót Önnek, amelyet a megadott e-mail címre küld!

Küdés Mégse

Különböző terméktípusok összehasonlítása nem lehetséges!

Mégse hasonlítom össze

Új összehasonlítás

A termék csak megtekintésre van fentartva a rendszerünkbe, így nem lehet megvásárolni!

Bezár

Sikeresen aktiválta a profilját.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Sikeresen aktiválta a rendelését.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Ebben a kategóriában jelenleg nincs akció!

Bezár

Biztos Törölni szeretné a profilját?

Nem

Igen

A tranzakció már is megkezdjük...

Visszahívás

Ha szakértőnk segítségére van szüksége, kérjen visszahívást!

Küldés

FŐOLDALRA

A megadott paraméterekkel nincs a raktárunkba termék!

Bezár  5