Hírek - CikkekVissza a hírekhez

SSD meghajtók technológiai áttekintése

2018.03.12

(részlet)

Mire jó? SSD vs HDD

Az SSD-k a hagyományos tányéros merevlemezek kiváltására születtek; gyakorlatilag minden tulajdonságában technológiailag jobbnak tekinthetőek a winchestereknél.

A merevlemezeket mágnesezett, folyamatosan forgó lemezek alkotják (általában 5400 vagy 7200 fordulatot tesznek meg percenként), melyekről egy-egy (alul és felül is van egy) fej olvassa le az adatokat, hihetetlen pici, 1 nanométeres távolságban a korongtól.
Az SSD ezzel szemben nem tartalmaz mechanikai alkatrészeket, működése tisztán elektromos jellegű. Ebből adódik a legtöbb előnye a winchesterekhez képest, hiszen nem tartalmaz mozgó alkatrészt.

Ezek az előnyök a teljesség igénye nélkül:
• Jóval gyorsabb működés [mind a várakozási időket, mind az írási/olvasási időket tekintve]
• Alacsonyabb fogyasztás
• Alacsony hőtermelés
• Mechanikai rezgés (zaj) hiánya
• Kis méret és tömeg
• Széles működési hőmérséklet-tartomány (merevlemezeknél ez 5-55°C; SSD-knél: -40-85°C)
• Nem érzékeny a mechanikai rezgésekre, a merevlemezekkel ellentétben. Azoknál ugyanis van egy bizonyos határfrekvencia, amivel rezgetve a merevlemezt a fejek „belekarcolhatnak” a tányérokba. [LINK]

Természetesen, mint minden technológiának, ennek is megvannak a hátrányai:
• A NAND-típusú szilárdtest-meghajtóknál az újraírások száma korlátozott, egy idő után ezek az eszközök „elkopnak”. A jelenség oka, hogy az SSD-k cellái minden írás-olvasás ciklus során gyakorlatilag vesztenek élettartamukból; a szilícium kötései elkezdenek fellazulni, legközelebb pedig még nagyobb feszültséget igényel a programozásuk, ami csak ront a helyzeten. Habár létezik még mindig ez a probléma, de a különböző fejlesztések miatt, átlagos felhasználás során egyre kevésbé zavaró a jelenség.
• Jelenleg jóval drágább a gyártás, a winchesterekhez képest.

 

 

(részlet)

M.2 csatoló

Fontosnak gondolom szót ejteni erről a valószínűleg nagy jövő előtt álló bővítőhelyről. Az M.2 vagy más néven NGFF (Next Generation Form Factor) egy olyan univerzális bővítőhely (univerzális alatt azt értjük, hogy a csatoló nem csak SSD fogadására alkalmas, hanem egyéb, a szabványnak megfelelő bővítőkártyákat is tud kezelni), mely gyakorlatilag az mSATA leváltására született.

A csatolót valójában a notebookok által gerjesztett igény szülte, ugyanis igen kis méretben kellett megoldani, hogy megfelelő teljesítményű SSD hozzáadható legyen egy notebookhoz. A szabvány 22 milliméterben köti meg az eszközök szélességét, a hosszal azonban játszhatnak a gyártók. Az eszközök adatlapján a megnevezésből ki is derül a hossz, pl.: M.2 2260 egy 22x60 milliméteres meghajtót jelöl. Erre érdemes figyelni vásárlás előtt!

Kétféle M.2 csatoló létezik: az egyik SATA alapú, a másik PCI Express-szen keresztül kommunikál.
A különbség a két megoldás között, hogy a SATA csatoló, valójában csak egy PCI Express sávon cserélhet adatot, tehát elméleti sebessége igen limitált (gyakorlatilag az mSATA elméleti maximumával egyenlő): 6 Gbps (750 MB/s).
Ezzel szemben a PCI Express-típusú csatolóval akár 31,52 Gbps (3940 MB/s)-os sebesség is elérhető, amennyiben 4 darab PCI Express 3.0 sávot köt be az adott alaplap gyártója. Erre valójában nem köteles, tehát léteznek 2 sávos csatolók is, ebben az esetben az elméleti maximális sebesség feleződik.
(Jelenleg egyébként a helyzet még ennél is jóval bonyolultabb. Az Intel ugyanis kikötötte, hogy az M.2-es aljzatnak a PCH-hoz kell kapcsolódnia, így csak két darab 2.0 PCI Express sávot lehet a számára kiosztani, ami nyilván nem ideális. De vannak módok, ennek a kikötésnek az áthágására is, erről többet megtudhattok az alábbi tesztből, ahol az Asrock az alaplapján figyelmen kívül hagyta az Intel ajánlását: [LINK])

A két csatoló közötti különbség ránézésre megmondható az adott SSD-ről: a SATA-s megoldásokon kettő, a PCI Express-típusú eszközökön egy bevágás van.

Csak azért, hogy ne legyen túl könnyű az életünk; a PCI Express-szen keresztül működő M.2-es SSD-k is csoportosíthatóak aszerint, hogy AHCI-n vagy NVMe-n keresztül kommunikálnak a processzorral. Az AHCI még a szabványos SATA-utasítások és a merevlemezek korának szabványa, ugyan használhatóak rajta (és az esetek 99%-ban jelenleg is ezt használják még) szilárdtest-meghajtóink, de az NVMe segítségével jóval hatékonyabb működést érhetünk el.
Az NVMe (Non-Volatile Memory Host Controller Interface) specifikusan a PCI Express segítségével kommunikáló SSD-khez lett kifejlesztve. Kihasználja ezen eszközök alacsony késleltetését, és nagyszerű párhuzamos teljesítményét; ill. a protokoll jóval energiatakarékosabb működést tesz lehetővé. A jövő SSD meghajtói mindenképp ezen a felületen keresztül fognak számítógépünkkel kommunikálni.

(Forrás:loguot.hu)

Az Notebooksarok Kft. a weboldalán cookie-kat használ annak érdekében, hogy a weboldal a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. Amennyiben Ön folytatja a böngészést a weboldalunkon, azt úgy tekintjük, hogy nincs kifogása a tőlünk érkező cookie-k fogadása ellen. A részletekért kattintson ide.

Termékösszehasonlítás

Válasszon ki legfeljebb három terméket az összehasonlításhoz:

Összehasonlítás

1

2

3

HOPPÁ!

A kosara jelenleg üres.
Nézze meg a termékeinket!

HOPPÁ!

A funkció eléréséhez bejelentkezés szükséges!

Kérjük adja meg nevét, a saját és azon ismerősei e-mail címeit, akiknek ajánlani szeretné a terméket.

Az üzeneteket sikeresen elküldtük!

Kérjük adja meg e-mail címét.
A rendszerünk generál egy új jelszót Önnek, amelyet a megadott e-mail címre küld!

Küdés Mégse

Különböző terméktípusok összehasonlítása nem lehetséges!

Mégse hasonlítom össze

Új összehasonlítás

A termék csak megtekintésre van fentartva a rendszerünkbe, így nem lehet megvásárolni!

Bezár

Sikeresen aktiválta a profilját.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Sikeresen aktiválta a rendelését.

Bezár

Sikertelen aktiváció!

Bezár

Ebben a kategóriában jelenleg nincs akció!

Bezár

Biztos Törölni szeretné a profilját?

Nem

Igen

A tranzakció már is megkezdjük...

Visszahívás

Ha szakértőnk segítségére van szüksége, kérjen visszahívást!

Küldés

FŐOLDALRA

A megadott paraméterekkel nincs a raktárunkba termék!

Bezár  5